sábado, 17 de outubro de 2009

Dolce


Essa semana comprei todos os ingredientes para fazer um Tiramisu para levar num Bake Sale no trabalho. Mas na véspera eu estava super cansada depois de ter passado a tarde correndo atrás dos documentos que eu preciso para aplicar para escola, acabou que eu não fiz e fiquei com todos os ingredientes na geladeira. Para não ficar com uma receita inteira de doce só para mim resolvi fazer um jantar que combinasse com o Tiramisu, acabei fazendo uma lasanha de cogumelos e uma salada de tomates(para aproveitar o finalzinho da safra). O jantar estava uma delícia, mas ele foi a estrela da noite.

Tiramisu

3 large eggs, separated
3/4 cup sugar
1 (8-oz) container mascarpone cheese (1 scant cup)
1/2 cup chilled heavy cream
2 cups very strong brewed coffee or brewed espresso, cooled to room temperature
2 tablespoons sweet Marsala wine
18 savoiardi (crisp Italian ladyfingers, 6 oz)
1/4 cup fine-quality bittersweet chocolate shavings (not unsweetened; made with a vegetable peeler) or 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

Beat together yolks and 1/2 cup sugar in a large bowl with an electric mixer at medium speed until thick and pale, about 2 minutes. Beat in mascarpone until just combined.

Beat whites with a pinch of salt in another bowl with cleaned beaters until they just hold soft peaks. Add remaining 1/4 cup sugar a little at a time, beating, then continue to beat whites until they just hold stiff peaks. Beat cream in another bowl with cleaned beaters until it just holds soft peaks. Fold cream into mascarpone mixture gently but thoroughly, then fold in whites.

Stir together coffee and Marsala in a shallow bowl*. Dip 1 ladyfinger in coffee mixture, soaking it about 4 seconds on each side, and transfer to an 8-inch glass baking dish (2-quart capacity). Repeat with 8 more ladyfingers and arrange in bottom of dish, trimming as needed to fit snugly. Spread half of mascarpone mixture evenly over ladyfingers. Make another layer in same manner with remaining ladyfingers and mascarpone mixture. Chill tiramisu, covered, at least 6 hours.

Just before serving, sprinkle with chocolate.

*como eu não tenho café em casa, fiz a calda de chocolate do pavê de coco para molhar as bolachas.

Um comentário:

carladuc disse...

Oi Ariane,

Esse tiramisu parece delicioso! Eu estou hé um tempo querendo fazer tiramisu. Cheguei a comprar os biscoitos champagne, mas os que comprei não gostei e decidi não usá-los. Ainda preciso achar um bom biscoito aqui em Amsterdam. Talvez eu tenha que recorrer a loja de produtos italianos. Vamos ver... :)

Obrigada pela receita!

Queria dizer também que fiquei feliz em ver o Entre Panelas entre seus blogs. Obrigada! :)

Abraço,